Gevuld brood uit de Dutch Oven

Gevuld brood uit de Dutch Oven

Brood is er in vele vormen. Dit brood onderscheid zich van andere broden door de vorm. We maken een hele grote plak deeg, die we oprollen als een pannenkoek. Vervolgens rollen we de pannenkoek als een soort slak op. Afgebakken in de Dutch Oven heeft het geheel een prachtig en uniek uiterlijk.

Nodig voor het brooddeeg

  • 1,5 kg patent bloem
  • 2 zakjes gist
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 kopje olijfolie
  • 8 eetlepels kruidenboter kruiden
  • 800 a 900 ml water

Nodig voor de vulling

  • Vers gehakte kruiden tijm / rozemarijn / basilicom / oregano / ….
  • Feta / gorgonzola / mozerella / …..
  • gehalveerde cherry tomaatjes / olijfjes / kappertjes /…
  • olijfolie

Bereiding

  • Meng alle droge bestandsdelen van het deeg door elkaar
  • Voeg de olijfolie en 800 ml water toe, kneed dit tot een soepel deeg. Blijft het deeg plakken dan wat bloem toevoegen, is het deeg te droog dan wat water toevoegen, het deeg moet kneedbaar zijn zo dat je handen mooi schoon blijven.
  • Heb je de tijd dan laten we het deeg nu minimaal een half uur rijzen op een warme plek. (gebruik eventueel een of twee briketten in een stalen bakje in een dutch oven als het buiten koud is) Heb je geen tijd dan sla je deze stap over.
  • Bedek een werkblad ruim met bloem en rol het deeg uit tot een zo groot mogelijke plak.
  • Smeer de bovenkant van de plak in met olijfolie
  • verdeel de kruiden en de andere ingredienten over de plak. (kruiden kunnen over de hele plak) de kaas, olijven en dergelijke alleen in het midden van de plak.
  • Rol de plak op als een grote pannenkoek
  • Rol de pannenkoek in een spiraalvorm
  • Plaats het geheel in een grote Dutch Oven en laat deze langzaam op temperatuur komen (om het deeg gelegenheid te geven nog te rijzen)
  • Bak het brood in 30 a 45 minuten. 6 a 8 briketten onder, 1 ring bovenop het deksel
  • Is de onderkant gaar, dan kan als het brood nog niet klaar is een roostertje onder het brood geplaatst worden.
Natuurlijk kun je ook heel goed zoete varianten hiervan maken.
Neem eens geen kruiden maar bijvoorbeeld chocola, kaneel, noten en honing....

Eet smakelijk