Koreaanse BiBimBap

Koreaanse BiBimBap
De Koreaanse keuken is voor velen van ons een onbekende keuken, ook voor mij overigens, maar toen ik op vakantie was en de Koreaanse Bibimbap bestelde was ik verkocht. Natuurlijk kun je de samenstelling van de groenten geheel naar eigen smaak aanpassen. Het vlees kun je ook weglaten, maar dit is mijn versie van de Koreaanse Bibimbap.
Het woord Bi­bim­bap betekent letterlijk gemixte rijst. In Korea is het een heel populair gerecht, wat veel wordt gegeten. Het gerecht Bibimbap wordt vaak gemaakt om overgebleven groenten op te maken. Alle ingrediënten worden los op het bord gelegd en door de eter zelf gemixt.

Ingrediënten saus:
  • ½ appel
  • 1 teen knoflook
  • ½ ui
  • Sap van een ½ citroen
  • 1 lepel rijstazijn
  • 1 lepel sojasaus
  • 2 lepels Koreaanse gochujang of sambal
  • 1 lepel sesam olie
  • 1 lepel rietsuiker
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in een blender of mini foodprocessor en maak het tot een mooie saus.
Ingrediënten kip:
  • 300 gram kipdijfilet in dunne reepjes
  • 2 lepels sojasaus
  • 1 lepel rijstazijn
  • 2 lepels rietsuiker
  • 1 lepel sesam olie
  • 1 cm gember geraspt
Meng dit alles door elkaar.
  
Ingrediënten groente:
  • sesamolie
  • 75 gram rijst per persoon
  • 1 winterwortel
  • bakje champignons
  • 1 courgette
  • 1 paprika
  • 1 komkommer
  • sojasaus
  • sesamzaad
Snijd de wortel, courgette, paprika en komkommer in julienne.
Snijd de champignons in plakjes. 
Kook de rijst. 
Bak de groente in de sesam olie. 
Bak de kip. 
Rooster de sesamzaadjes. 
Bak als laatste de eieren. 
Verdeel de rijst in de schaaltjes en daarna de groenten aan de buitenkant in het midden de gebakken kip daar boven op het ei. 
Zet de saus en sojasaus op tafel dan kan iedereen dat naar smaak er zelf bij doen.