Rijst op een bijzondere manier

Rijst op een bijzondere manier

Ingrediƫnten:

  • 300 gram basmatirijst
  • 30 ml olie
  •  flinke klont boter
  • kwart kaneelstokje
  • 5 kardemompeulen, gekneusd
  • 1 steranijs
  • 2 laurierblaadjes
  • reepjes schil en sap van een halve citroen
  • dun reepje sinaasappelschil
  • 450 ml water
  • 30 gram amandelschaafsel
  • een paar handenvol korianderblad, in dunne reepjes

Spoel de rijst een paar keer af totdat het water helder is. Schud er zoveel mogelijk water uit en zet even apart.

Verhit de olie en boter in een pan op middelhoog vuur. Doe de rijst erbij, roer de specerijen, de laurierblaadjes, de citroen- en sinaasappelschil erdoor en voeg daarna het water en het citroensap toe. Breng aan de kook en zet het vuur meteen laag. Laat met een deksel op de pan 15 minuten zachtjes koken.

Haal de pan van het vuur en roer vlot door om de rijst luchtig te maken. Dek de pan af met een schone theedoek en doe het deksel erop. Laat 5-8 minuten stomen: het vocht wordt opgenomen door de theedoek waardoor de rijst luchtiger wordt.

Verhit intussen een koekenpan en rooster de amandelen in 3-4 minuten al roerend egaal goudbruin.

Roer de rijst nog een keer door met een vork. Doe in een schaal en bestrooi met de geroosterde amandelen en koriander.

(Vis bij het opscheppen of eten de specerijen er uit.)

Deze rijst past perfect bij de vegetarisch gerechten van Yotam Ottolenghi


uit Vegarabia van Greg & Lucy Malouf