Olie en Azijn

Laat je inspireren met onze smaakmakers

Onze olijfolieën en azijnen zijn heerlijke smaakmakers die bij een bijzonder genietmoment passen. Ze geven je gerecht de finishing touch. Kritisch door ons geproefd en gebruikt en met zorg geselecteerd voor Mimi's keuze.

Tips voor Olie en Azijn

Salades verrijk je heel makkelijk met een lekkere olijfolie en aromatische azijn. 
Maar olie en vooral azijn kun je op veel meer manieren gebruiken.

* Geef je wildsaus een verrassende en rijke smaak met dadel-vijgen balsamico, cranberrie balsamico of hazelnoot balsamico azijn. 

* Doe eens een scheutje cranberry balsamico azijn door je rode kool. 

* Crema de frutta limoen azijn gaat perfect in marinades voor vlees of vis, of gewoon in een lekkere verse tartaar van zalm. Wil je echt eens experimenteren: druppel wat van deze heerlijke azijn op oesters, gegrilde scampies of gepocheerde kreeft. Heerlijk!
*Of geef je oesters een bijzondere twist met wat druppels Tomatenbalsamico azijn over de schaaldieren.

*Vlierbessen gember azijn gaat heel goed samen met Aziatisch getinte gerechten.
 
* Mango azijn smaakt fantastisch in combinatie met zalm of gerookte kip, en creëert een verrassende smaakdynamiek in je gerecht.

*Marc de Champagne azijn gecombineerd met frambozen of aardbeienazijn is ook heerlijk in cocktails en vruchtenbowl. 

Er staat altijd een proeverij van olie en azijn in de winkel klaar  :-)

Rode kool met cranberry's

Met Cranberry azijn

Ingrediënten
1 rode kool
cranberry azijn
1 potje cranberrycompote
Griekse olijfolie
Bereiding
Rode kool wordt vaak klaargemaakt met appeltjes. Rode kool met cranberry’s is heel apart en erg lekker. En past als bijgerecht nog beter bij een feestelijk menu.
Kook de rode kool met een scheut cranberryazijn en voeg als de kool circa 5 min. kookt, 1 potje cranberry compote toe. Laat het geheel gaar sudderen en je hebt rode kool naar een oud Terschellinger recept.
Het afgegoten vocht kun je met een scheut griekse olijfolie voor een heel rijke saus gebruiken.

Geroosterde tomaten

Met Balsamico azijn en Toscaanse olijfolie

Ingredienten 4 personen
 
8 tomaten
1 teentje knoflook
3 el  Toscaanse olijfolie
1 tl balsamicoazijn
snufje suiker
zout, versgemalen peper
Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C (hetelucht 180 °C). Halveer de tomaten en leg ze met de `open kant` naar boven op een bakplaat. Snijd de knoflook in plakjes.
Roer de olijfolie, balsamicoazijn, plakjes knoflook, suiker, zout en peper door elkaar en verdeel het mengsel over de tomaten.
 
Bereidingswijze
Rooster de tomaten 20-25 min. in de oven. Laat ze daarna een beetje afkoelen
 
Serveertips
Serveer ze als bijgerecht bij gegrilde kip of een pastagerecht, ook heerlijk bij gegrilde lamskoteletjes

Rode bietensalade met geroosterde pijnboompitten

met Limoen crema azijn en griekse olijfolie

Tip: Deze azijn gaat ook perfect in marinades voor vlees of vis, of gewoon in een lekkere verse tartaar van zalm. Voor zij die graag eens experimenteren : druppel wat van deze heerlijke azijn op oesters, gegrilde scampies of gepocheerde kreeft. heerlijk!

 
Nodig (voor 2 personen):
– 250 gram voorgekookte bieten
– Een halve ui
– 1 stevige appel (bijvoorbeeld Braeburn)
– 1 handje geroosterde pijnboompitten
– 1,5 eetlepel limoen crema azijn
-  Griekse olijfolie
– 1 eetlepel mayonaise
– Peper en zout
 
Bereiding
1. Snij de bietjes, de ui en de appels in kleine blokjes.
2. Doe de gesneden blokjes in een kom en mix alles door elkaar.
3. Meng in een andere kom de mayonaise met limoen crema azijn een scheutje olijfolie, peper en zout.
4. Roer dit door de blokjesmix van stap 2.
5. Strooi de pijnboompitten eroverheen.
smakelijk :-)

Salade met aardappel, haricots verts en tomaat

met Tomatenbalsamico azijn en olijfolie met basilicum.
Tip: Houd je wel van oesters? Druppel dan eens wat van deze tomatenazijn over de schaaldieren voor een bijzondere twist.

Vegetarisch voorgerecht voor 2 personen
  • 4 aardappels met dunne schil 
  • 1 verpakking kleine roma trostomaten 
  • 150 gram haricots verts 
  • half potje olijven 
  • 1 grote ui in ringen gesneden 
  • een handvol basilicum blaadjes 
  • 2 eieren 
  • vers gemalen peper en zout 

Voor de dressing: 

  • 50 ml Olijfolie met basilicum 
  • 20 ml Tomatenbalsamico azijn
  • halve eetlepel zachte mosterd 
  • peper en zout 
Bereidwijze
  1. Kook de aardappels tot ze gaar zijn. Blancheer intussen de haricots verts.
  2. Snij de tomaten in vieren.
  3. Kook de eieren 6 minuten. 
  4. Doe de olijfolie, azijn, mosterd en peper en zout naar smaak bij elkaar in een maatbeker. Meng dit geheel met de staafmixer tot een gladde dressing. 
  5. Snij de nog warme aardappels in vieren, doe ze in een kom, samen met de tomaat, haricots verts, olijven en uienringen. Roer de dressing erdoor. 
  6. Leg de salade op de borden. Snij de eieren in vieren en verdeel deze over de borden. Bestrooi met peper en zout naar smaak en garneer de salade met basilicum blaadjes. 

Zalmsalade met mango en avocado

Met Mango azijn en Griekse olijfolie
 
Mango azijn smaakt fantastisch in combinatie met zalm of gerookte kip, en creëert een verrassende smaakdynamiek in je gerecht.
 
Ingredienten
  • 1 zakje veldsla
  • 1 rijpe mango
  • 1 rijpe avocado
  • 1 pakje gerookte zalm
  • geroosterde pijnboompitjes (optioneel) 
Voor de dressing:
  • mangoazijn
  • Griekse olijfolie
  • zout en peper
Deze heerlijke salade met gerookte zalm, mango en avocado is naast lekker ook heel gezond! Het bevat de gezonde vetten van de vis, avocado en olijfolie met mango en salade: simpel maar verrukkelijk voor elke gelegenheid.
 
Bereidwijze
  1. Schil de mango en avocado en snij deze in blokjes.
  2. Meng dit in een schaal door de veldsla (eventueel met pijnboompitjes).
  3. Maak een dressing van 1/3 mangoazijn en 2/3 olijfolie, zout en peper (even proeven en eventueel nog wat meer mangoazijn toevoegen). Meng deze ook door de salade.
  4. Beleg de borden met plakken gerookte zalm. Leg de salade hierop.
Serveer met brood en overheerlijke olijfolie om te dippen 
 

With Love salade met peer en gekarameliseerde walnoot

Met Marc de Champagneazijn

Ingrediënten per persoon:
1 witlof
1 handje sla
1 kleine peer
5 hele walnoten
1 el perenstroop (100%)
bieslook (met bieslookbloemen)
25 gram zachte geitenkaas
1 el rozijnen
Dressing:
olijfolie
azijn (Marc de Champagne)
zout & peper
 
Bereiding:
Snijd de witlof heel fijn en was de witlof samen met de sla in koud water. Snijd de peer over de lengte doormidden. Verwijder het klokhuis en snijd de peer over de lengte in plakjes. Breek de walnoten open en rooster ze in een koekenpan samen met de perenstroop.
Doe alle ingrediënten in een diep bord. Snijd de bieslook fijn en verdeel deze samen met de rozijnen en de geitenkaas over de salade. Maak tot slot de dressing van gelijke delen azijn en olie een beetje zout en flink wat peper. Giet de dressing over de salade en maak de salade af met de paarse bieslookbloemen.

bron: Stefanie Spoelder

Warme geitenkaas salade

Met Hazelnoot Balsamico azijn en spaanse Arbequina olijfolie
  • 150 gram zachte geitenkaas
  • paneermeel
  • zakje gemengde sla
  • handje walnoten of hazelnoten
  • 1 appel
  • Hazelnoot balsamico azijn
  • Spaanse Olijfolie Arbequina
  • versgemalen peper en zout
Altijd een goede combinatie: warme geitenkaas met zoet, friszuur en een nootje. Gebruik voor de afwisseling eens een peer en hazelnoten ipv appel en walnoten.

Bereidingswijze:
  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Gebruik anderhalf rolletje geitenkaas. Snijd in zes rondjes en wentel de geitenkaasjes door het paneermeel. Druk het paneermeel een beetje aan. Leg de geitenkaas in een ovenschaaltje en zet ze 15 minuten in de hete oven.
  2. Verdeel de sla over twee borden. Strooi stukjes walnoot of hazelnoot over de sla.
  3. Snijd de appel of peer in plakjes, besprenkel eventueel met wat citroensap en verdeel ze over de sla.
  4. Haal de geitenkaas uit de oven en verdeel over de sla. Schenk ruim hazelnoot balsamicoazijn  en  een scheutje olijfolie over de sla en maal er nog wat peper en klein beetje zout over.

Gebakken spek maar dan anders

met Passievruchten aperitief azijn.

Zoet zachte azijn die niet voor niets ook wel aperitief azijn genoemd wordt. Lekker zacht van smaak, heerlijk in combinatie met komkommer. Maar ook lekker op vruchtensalade's of zelfs een "drupje" in de witte wijn of jus d'orange.

Maar wat dacht je van deze bijzondere combinatie?
  • 250 gram spek
  • 1 dl Passievruchten azijn
  • Zeezout
  • Bladpeterselie - Platte peterselie
  • Koriander
  • Peper
  • Boter
Smelt de boter in een pan met anti-aanbaklaag.
Kruid het spek rondom met peper en zeezout.
Als de boter uitgeschuimd is, bak je het spek 3 minuten per zijde.
Als het spek is omgedraaid besprenkel je het met passievruchtenazijn.
Serveer het spek met passievruchtenazijn, verse bladpeterselie, verse koriander en zeezout.

​CHeesecake met glazuur van wijndruivenvanilleazijn

Ingrediënten:
  • 150 gram koekkruimels bijv. Amaretti of Bastogne koeken
  • 75 gram roomboter
  • 600 gram roomkaas naturel
  • 100 gram suiker
  • 20 gram bloem
  • 75 gram zure room 
  •  3 eieren
  • 50 ml Wijndruiven vanilleazijn

Bereiding
Verwarm de oven voor op 130C.
Smelt de boter in een pannetje, haal de pan van het vuur,  roer de koekkruimels er doorheen en schep de massa in de ingevette springvorm. Druk de massa goed aan.
Roer de roomkaas met de suiker goed glad in een mengkom of keukenmachine. Voeg de bloem, zure room, ei en meng alles tot een gladde massa.
Giet de massa in de springvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cheesecake in 120 minuten op 130C.
Kook de wittewijndruiven-vanillie azijn in tot het stroperig wordt. Wanneer de cheesecake klaar is deze goed af laten koelen en smeer als laatste de ingekookte wijndruiven vanille azijn over de cheesecake voor een heerlijke smaak en glans.         

Farro salade met feta en dadel-vijgen dressing

Met Dadel-vijgen azijn en Spaanse olijfolie (Arbequina olijfolie)

Ingrediënten
  • 125 gr farro of ander graan zoals rijst, spelt of quinoa
  • 50 gram feta
  • 40 gram gedroogde cranberries
  • rucola of andere bladsla
  • 125 gram kerstomaatjes
  • 70 gram pecannoten
  • 1 el honing
  • klontje boter om de noten te bakken
Dressing
  • 2 el vijgen dadel azijn
  • 1 el yoghurt
  • 1 el Spaanse olijfolie
  • Peper en zout
Bereiding
  • Kook de farro of het graan van je keuze volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
  • In de tussentijd brokkel je de feta, snij je de tomaatjes in kwartjes en hak je de cranberries grof.
  • Zet een kleine koekenpan op het vuur, smelt hierin een klontje boter en voeg de pecannoten toe. Rooster ze even en voeg de eetlepel honing toe. Schud alles goed om zodat de noten met een laagje honing zijn bedekt. Laat dit even karamelliseren maar let op dat het niet verbrand. Haal uit de koekenpan en hak de noten grof.
  • In een kom doe je de farro, de cranberries, kerstomaatjes, pecannoten en feta en meng dit.
  • Maak een dressing door de ingrediënten bij elkaar te doen en goed te mengen. Druppel wat van de dressing over de salade.
  • Maak de borden op door de sla op het bord te leggen en hierop de farro te doen. Doe er nog wat dressing over en serveer meteen.
Smakelijk eten!

bron: Simones Kitchen

Franse Vruchtenbowl

Met Marc de Champagne azijn en Aardbeienazijn
Ingrediënten:
  • 500 ml mousserende witte wijn
  • 500 ml bruisend bronwater met citroen smaak
  • 100 gram aardbeien
  • 1 mango
  • 2 appels
  • 100 gram rode bessen
  • 6 verse muntblaadjes
  • 2 eetlepels Marc de champagneazijn
  • 1 eetlepel aardbeienazijn
  • 3 theelepels honing
Snijd de aardbeien doormidden, de mango en appels in kleine stukjes en de muntblaadjes in kleine reepjes.
Doe het gesneden fruit en de munt in een karaf. Voeg hierbij de  de Campagne azijn, aardbeienazijn en honing.
Schenk de gekoelde witte wijn erop en laat een uur staan, schenk vervolgens het bronwater er bij en roer het geheel voorzichtig door.
Tip! Voor een alcoholvrije bowl vervang je de wijn door bruisend bronwater met een scheutje limonade.

Shrub/cocktail met gin, tonic, limoenazijn en munt

Met Limoen crema azijn.

Een shrub is een cocktail op basis van azijn, bruiswater en verse ingrediënten zoals munt, framboos, citroen of basilicum. Dé nieuwe cocktailtrend. Een twist op de klassieke gin-tonic: de krachtige smaak van gin met de mildzoete smaak van limoenazijn en verfijnd met tonic, muntblaadjes en limoen!
Wat heb je nodig voor deze shrub?
  • 45 ml gin
  • 20 ml limoenazijn
  • 5 ml suikersiroop optioneel (Of los 2 delen suiker op in 1 deel warm water en laat het afkoelen)
  • 45 ml tonic
  • 6 verse muntblaadjes
  • Schijfje limoen
Hoe maak je deze shrub?
Schud de gin, azijn en suikersiroop door elkaar. Pak een martiniglas en giet de cocktail door een fijne zeef in het glas. Schenk vervolgens de tonic erbij en garneer met verse munt en een limoenschijfje.

Tip:
Vervang de Limoenazijn eens door onze Passievruchtenazijn.

Cocktail Virging Strawberry

De zoet-fruitige smaak van aardbeienazijn maakt deze shrub tot een heerlijke alcoholvrij feestelijk drankje

Ingrediënten
  • 45 ml bruiswater
  • 10 ml aardbeienazijn
  • Scheutje agavesiroop of suikersiroop
  • 15 blaadjes verse basilicum
  • Takje basilicum
  • Aardbei
  • Fijngemalen ijs
Bereidingswijze
Doe de basilicumblaadjes in een longdrinkglas en vermeng ze met agave/suikersiroop en aardbeienazijn. Vul het glas daarna aan met fijngemalen ijs en voeg het bruiswater toe. Roer even kort door en garneer met een aardbei en een takje basilicum.