Klassieke Zwitserse kaasfondue

Klassieke Zwitserse kaasfondue

Klassiek Zwitserse kaasfondue

Ingrediënten:

150g Gruyère
150g Emmenthal
150g Appenzeller
3 ½ dl Witte Wijn
Bindmiddel
1 theelepel citroensap
1-3 theelepel kirsch.
Peper
Mespuntje nootmuskaat

Nb:
Meestal bestaat de Zwitserse kaasfondue uit een mengsel van Gruyère, Emmentaler en Appenzeller kaas. Deze laatst heeft de meest overheersende smaak. Het is daarom raadzaam om daar iets minder van te gebruiken als je daar niet zo van houdt.

Bereiding:

Kaas (laten) raspen. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is. Een teentje knoflook pletten en halveren en de (fondue)pan ermee inwrijven. Voor een sterkere knoflooksmaak teentje uitpersen en in de wijn mee koken. De benodigde hoeveelheid wijn (of evt. een vervanger) in de pan gieten en aan de kook brengen tot het bruist. Voeg een scheutje citroensap toe. Hierdoor smelt de kaas beter, daarnaast zorgt het voor een homogener mengsel. De geraspte kaas beetje bij beetje toevoegen en onder voortdurend roeren laten smelten. Het kaasmengsel niet laten koken en niet te lang verhitten. Het wordt dan rubberachtig en moeilijker te verteren. Naar wens kirsch en kruiden toevoegen (bv peper, zout, nootmuskaat). De fondue evt. binden met bloem of maizena totdat een homogene massa ontstaat.

Aardappeltjes, stokbrood, en groenten als broccoli, bloemkool, bleekselderij, champignons en paprika zijn heerlijk hierbij
 

Deze mooi vormgegeven lichtgrijze Fondue Set uit de Life Collectie van Boska, , die ideaal is voor je kaasfondue bestaat uit een keramische fonduepan, een stenen onderstel, een brander en 4 RVS fondue vorken. De fonduepan met een liter inhoud is groot genoeg om met vrienden of het hele gezin te genieten van een lekkere fondue met kaas en daarbij stokbrood, bleekselderij en broccoli bijvoorbeeld.

Er zijn inmiddels veel verschillende varianten van fonduen, probeer ook bijvoorbeeld eens fondue met Italiaanse kruiden, blauwe aderkaas of geitenkaas. De fondue kan daarnaast ook goed samen met minder traditionele groenten en fruit zoals meloen, paprika en wellicht een glaasje koude Prosecco er naast. Ook is deze fondue geschikt om een chocoladefondue als dessert neer te zetten.

Met deze fondue uit de Life Collectie kun je, je fondue volledig naar eigen smaak inrichten, verras vrienden en of gezin met nieuwe smaken en nieuwe ervaringen, gezellig thuis aan tafel in een gezellig en knus samenzijn.

De fondue komt in de frisse kleuren lichtgrijs, lichtblauw en wit. De fondue is vaatwasserbestendig.

Let op! Deze fonduepan is niet vuurvast en mag niet op open vuur. Eerst de gebruiksaanwijzing lezen!