kookblog Workshops en Masterclass Noord Italië door Sarah Puozzo

kookblog Workshops en Masterclass Noord Italië door Sarah Puozzo
Sarah Puozzo is half Italiaans, half Belgisch. Ze is freelance culinair journalist en een bekende foodblogger over de heerlijke zuidelijke en mediterrane keuken.
De Belgische en de Italiaanse keuken is haar met de paplepel ingegoten.

De workshops van afgelopen zaterdag waren druk bezocht en werden heel enthousiast ontvangen. De gerechten zagen er mooi uit en het recept 'Pizzoccheri alla Valtellinese' met de savooiekool en boekweitpasta was echt heerlijk. Wel allemaal erg calorierijk, maar kleine hapjes houden je slank aldus Sarah.
 
Ik kreeg in ieder geval erg veel zin in de masterclass van Sarah:
 
Donderdagavond 5 oktober was het dan zover. We begonnen met een kopje koffie en een koekje uit Noord–italie, de Amaratinni. Ze werden oorspronkelijk gemaakt met bittere amandelen.
Tegenwoordig mag dat niet meer en gebruikt men blanke amandelen, de bittere smaak komt van een toegevoegde likeur.
Sarah vertelde ons dat in tegenstelling tot de franse keuken waar heel veel kooktechnieken vandaan komen, de Italiaanse keuken echt staat voor volle smaken en eenvoud. Nu zijn de produkten uit Itallie ook door het klimaat daar al (veel) voller van smaak. 
 
Vanavond gaan we verder in op de Noord-Italiaanse keuken en wel de streek Lombardije.
Een groot verschil met de zuidelijke keuken van Italie is o.a. het gebruik van boter i.p.v. olijfolie.
Bijzondere producten uit Lombardije zijn: Tallego, een kaas in een grot gerijpt. We proefden hem, hij heeft een volle wat pittige smaak. Ik vond hem wel lekker, zeker bij een mooie volle rode wijn.
Gorgonzola uit Lombardije, deze is iets meer boterachtig en wat minder sterk.
Provolone, een wat boterachtige kaas, makkelijk om te raspen over bijv. ovenschotels.
De Grana Pardano en ook de Mascarpone komen uit Lombardije .
Wist je trouwens dat de Mascarpone ook heel lekker door de risotto is.
Verder kregen we Brezzola om te proeven, het is gedroogd rundvlees typisch voor deze streek. Heel dun gesneden was het een delicatesse.
Andere gerechten die hier vandaan komen zijn Pannetone en polenta, deze laatste kun je zowel in hartige als zoete gerechten gebruiken.
 
Na al deze informatie gingen we in groepjes van 3 aan de slag:
Een zoete risotto met gewelde pruimen als dessert. Als hoofdgerecht een risotto met saffraan, een Milanees kalfslapje met gegrilde courgette, samen met een lekkere lambrusco.
We deden het op de italiaanse manier in de volgende stappen:
Stap 1  de soffrito; de ui glazig bakken met de boter
Stap 2  de tostaturo; we laten de rijst zachtjes garen
Stap 3  de Cotturo; het koken van de risotto
Het was heerlijk en ja, die eenvoud proef je. Net dat snufje rozemarijn maakte in de zoete risotto een wereld van verschil. Ook voelt het heel anders om met de sofrito bezig te zijn als met het aanfruiten van de ui ;)
Het Milanese kalfslapje samen met de safraan risotto en gegrilde courgette is een eenvoudige, heel smaakvolle en voedzame maaltijd!
Een menu wat staat voor een heerlijke avond met mijn gezin of vrienden.
En dat gegrilde stokbrood wat je even met een vers teentje knoflook insmeert maakt het plaatje van de liefde voor lekker eten in Lombardije van Sarah voor mij dan wel compleet!

Ik heb genoten!

Mimi

recept Saffraanrisotto

recept pizzoccheri alla valtelinese