Speculaas

Speculaas
Speculaas was vroeger een liefdessnoepje. Was een jongen verliefd op een meisje, dan gaf hij haar een figuurtje van speculaas. (vaak in de vorm van een hartje op een mannetje) Was de liefde niet wederzijds dan brak ze het figuurtje in tweeën. Daar komt de uitdrukking 'iemands hart breken' vandaan!
Benieuwd of jouw liefde wordt beantwoord? Of gewoon zin in een speciale speculaas? Dan vind je hier het recept.
 

Ingrediënten: 
Voor de amandelspijs:

150 g blanke amandelen
150 g kristalsuiker
rasp van 1 citroen
1½ klein ei
2 eetl water

Voor het deeg:
250 g bloem
175 g boter op kamertemperatuur
125 g lichtbruine basterdsuiker
3 theel bakpoeder
1 volle eetl speculaaskruiden
snufje zout

Voor de garnering:
15 blanke (halve of hele) amandelen
½ ei

Werkwijze:
Amandelspijs:
 Maal de amandelen heel fijn in de keukenmachine of blender (of neem amandelpoeder, als je dat kunt vinden). Doe de rest van de ingrediënten erbij en maal alles tot een smeuïge massa. 
Deeg: Meng alle ingrediëten in een kom. Even goed kneden tot je een mooi deegje hebt.
Samenstellen: Verdeel het deeg in twee bollen. Rol die tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot twee even grote plakken van ongeveer een halve centimeter dik. Leg één plak met papier en al op de bakplaat. Smeer de spijs erop uit, maar laat een centimeter rand vrij. Hevel nu de ander plak ondersteboven erbovenop en trek het papier eraf. Duw voorzichtig de randjes dicht. Duw de amandelen er in een decoratief patroontje in. Kwast daarna de hele bovenkant, ook de amandelen, in met het overgebleven losgeklopte halve eitje. Bak ± 30 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C. Laat helemaal afkoelen en snij in vierkantjes.