Lekker buiten op je terras in de ochtendzon je eerste kop koffie? Voor mij echt een genietmomentje! En hoe meer ik over koffie bereiden en bonen leer hoe meer ik ga genieten! Ik ga steeds meer smaken ontdekken. Ik drink minder koffie maar geniet er wel echt even van.
In deze nieuwsbrief vertel ik je graag over de verschillende manieren van koffie bereiden en wat voor effect dit op smaak heeft. 

Mimi
De basis van goede koffie
De basis van goede koffie
Dat is echt de koffieboon en de manier waarop hij gemalen wordt.

Waarom: de beste koffieboon kan de meeste smaak afgeven en de juiste maling zorgt ervoor dat hij het meeste van die smaak aan het hete water afgeeft.
De meeste  smaak zit in de arabica bonen; ze groeien hoger, hebben minder cafe├»ne en de boon is veel gelijkmatiger. De andere koffieboon; de robusta groeit in lagere gebieden en is veel makkelijker te verwerken. Verder bepaalt de grond en het klimaat waarin de koffieplant groeit de kwaliteit. Nu ben ik hierin geen expert maar de mensen waar we onze koffie inkopen wel, naast de kleine branderij uit Hilversum hebben we nu ook een branderij in Limburg waardoor we een breed pakket aan smaak hebben, van heel mild tot heel sterk.

Wat betreft de maling is het heel belangrijk dat je de juiste maling hebt passend bij jouw apparaat. Een slow coffee vraagt om een hele andere maling dan je filter apparraat en voor je piston is dat ook weer anders.  Dit heeft alles te maken met hoe het water door de koffie gaat; bij de juiste tegendruk krijgt hij meer smaak.  Loopt de koffie te snel door omdat de mailing te grof is dan krijg je een slappe bak...............

Naast de diverse bonenmalers passend bij onze verschillende koffiezetapparaten kunnen we ook heel snel onze bonen voor je malen! Echt je kunt jezelf verwennen, ook met je filterapparaat ;)
Waar kan ik het beste mijn koffie inzetten
Waar kan ik het beste mijn koffie inzetten
Daarvoor zijn heel wat afwegingingen te maken;

Hobby of gemak: de meeste koffiesmaak haal je uit een piston apparaat, dan waan je jezelf even in Itallie maar dan thuis!

Dit vraagt echter wel dat je je verdiept in malingen, het goed werken met een bonenmaler en je hebt even wat tijd nodig voor je kop koffie. Na verloop van tijd gaat dit steeds sneller maar nooit zo snel als een volautomaat, waarbij je even op de knop drukt en dan je koffie, espresso of cappuccino hebt.
Wij hebben voor het merk Jura gekozen omdat onze ervaring is, dat deze apparaten het meeste uit je koffieboon kunnen halen en daarbij zien ze er ook prachtig uit.
In de pistonapparaten heb je bij ons de keuze uit Solis en ECM; waarbij Solis door zijn vorm van het piston eigenlijk altijd een heerlijke koffie zet.
ECM kan meer nuances uit je koffie halen, doordat hij gevoeliger is voor de juiste mailing, hoeveelheid en druk.

Budget en hoeveelheid; 
Met een espressoapparaat op gas kun je ook een lekkere espresso zetten,je moet er dan wel bij blijven voor het beste resultaat.
Met een cafetiere kun je een hete kop koffie zetten; je doet de maling erin, heet water erop, even laten trekken en klaar.
Beide manieren zijn wel wat beperkt in de hoeveelheid koffie die je in een keer kunt zetten. Zes tot acht koppen is wel het maximum en het vraagt wat meer werk dan een filterapparaat waar je met 1 druk op de knop makkelijk en snel 12 koppen koffie zet. Bij de filterapparaten wil ik het Junior filterapparaat niet onbenoemd laten. Dit filter apparaat is ontwikkeld in Nederland en heeft echt een aantal voordelen t.ov. de andere merken, m.n. zijn bedruipingsysteem zorgt echt voor meer smaak in je koffie.
naar de koffiemachines >
tot slot
Ik hoop dat  jullie door bovenstaande geinspireerd zijn om je te verdiepen in de wereld van koffie.
Een hele boeiende wereld zoals ons in de workshop koffiecupping, gegeven door de barista Pim ten Loohuis, duidelijk werd. 

Een wereld die we deze maand extra onder de aandacht brengen met mooie aanbiedingen en extra's!
We zoeken graag met je naar de manier van koffiezetten en de koffieboon die bij jou past om lekker te genieten van jouw kop koffie!


 
tot slot
Mimi koken en tafelen
Contact
Mimi koken en tafelen
Tilburgseweg 88A
5051 AJ Goirle
013-5348796
info@mimikokenentafelen.nl
www.mimikokenentafelen.nl
Openingstijden
Maandag: 13.00-18.00
Dinsdag: 09.00 - 18.00
Woensdag: 09.00 - 18.00
Donderdag: 09.00 - 18.00
Vrijdag: 09.00 - 20.00
Zaterdag: 09.00 - 17.00
Zondag : gesloten
 
Volg ons
Je ontvangt deze nieuwsbrief omdat je bent opgenomen in ons relatiebestand. Wil je de nieuwsbrief niet meer ontvangen? Schrijf je hier uit.