Sous-vide

Sous-vide koken

Een bijzonder kerstdiner zal het dit jaar zeker zijn. Wij hebben na zitten denken over hoe je samen toch hetzelfde kerstdiner (op afstand) kunt hebben. Samen met onze chef-kok Jos Franssen kwamen we uit op het sous-vide koken. Hiermee kun je vooruit koken zodat je het eten op tijd bij je familie en vrienden kan afleveren en zij kunnen genieten van je heerlijke menu. Je vlees is veel sappiger, smaakvoller en je kan bijzondere smaken creëren door deze bereidingswijze. Op deze sous-vide pagina vind je de instructievideo’s ,recepten en mooie aanbiedingen.

Mocht je nu niet in het bezit zijn van een sous vide apparaat, in de recepten staan alternatieven voor de bereiding. 

Voorgerecht: Sous-vide bereide zalm

Hoofdgerecht: Sous-vide bereide hertenfilet

Nagerecht: Sous-vide bereide ananas

Voordelen van Sous-Vide koken

Wanneer vlees vacuüm wordt verpakt en op een lage, constante temperatuur gaart, dan blijven alle sappen bewaard en wordt het vlees botermals. Daarnaast kun je ook volop smaken verfijnen van groente en fruit.
Het grootste verschil tussen bakken of grillen na sous-videbereiding of direct in de pan is het overbrengen van temperatuur. Wanneer je vlees direct in de pan bakt, duurt het relatief lang voordat het midden gaar is. Well-done verandert vaak in een droog stuk vlees, doordat het smakelijke sap grotendeels verdwenen is. Door sous-vide bereiding gaart het vlees al tot in de kern, waarna slechts heel kort aanbraden voldoende is voor de smakelijke, bruine kleur aan de buitenzijde.
Het grote verschil is het volledige behoud van sap, volume en smaak. Deze bereiding brengt nog meer voordelen met zich mee, omdat de toegevoegde kruiden en specerijen alle tijd hebben om in het vlees te trekken en hun smaak af te geven. Het vlees wordt extra mals.