Gevulde kaneelbroodjes met appel
Hoe bak je deze feestelijke gevulde kaneelbroodjes??
Ingrediënten
Voor het deeg
- 375 gr bloem
- 7 gr gedroogde gist
- 7 gr zout
- 30 gr witte basterdsuiker
- 2 tl kaneelpoeder
- 2 eieren, op kamertemperatuur
- 150 – 175 ml melk, lauwwarm
- 75 gr boter, op kamertemperatuur
Voor de vulling
- 20 gr boter
- 2 kleine appels, in stukjes
- 1-2 el suiker
- ½ tl kaneel
- 30 gr donkere rozijnen
Voor het glazuur
- 75 gr poedersuiker
- 1 ½ el water
Bereiding: Gevulde kaneelbroodjes met appel
Meng alle ingrediënten voor het deeg, behalve de boter, tot een soepel deeg en kneed dit minimaal 10 minuten door. Voeg aan het eind van de kneedtijd de boter toe. Doe het deeg in een kom en dek deze af met plasticfolie. Laat het 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm voor de appelvulling een koekenpan op middelhoog vuur en smelt de boter hierin. Voeg de appelstukjes, suiker en kaneel toe en roer alles door elkaar. Bak de appelstukjes ongeveer 5 minuten op een middelhoog vuur. Zet het vuur uit, voeg de rozijnen toe en laat het mengsel afkoelen voor gebruik.
Vet de bakvorm licht in met boter of bakspray. Verdeel het gerezen deeg in 8 gelijke porties. Maak van iedere portie deeg een bolletje en druk deze plat. Leg een flinke eetlepel van de appelvulling in het midden van het deeg en vouw het deeg er vervolgens omheen, zodat de appelvulling ingepakt is. Leg de deegbolletjes met de sluiting naar boven in de bakvorm. Dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme plaats.
Verwarm de oven voor op 200 ?C. Bak de broodjes in 25 tot 35 minuten goudbruin en gaar. Stort de broodjes direct na het bakken op een rooster en laat ze zo afkoelen.
Meng de poedersuiker met het water tot een mooi glazuur. Verdeel met behulp van een spuitzak of lepel het glazuur in mooie strepen over de kaneelbroodjes met appelvulling.
bron: Rutger Bakt