Historische tuinbonen met bier en saffraan

Historische tuinbonen met bier en saffraan
Historische tuinbonen met bier en saffraan
Bijgerecht| Vega
Bonen kennen een lange geschiedenis binnen ons eetpatroon. Foodhistorica Lizet Kruyff kent veel oude recepten, die vaak al uit de middeleeuwen stammen. Uit die collectie koos ik er een met tuinboon: de boon der bonen en bijzonder smakelijk bovendien.
Lizet vertelt: ‘Op de negentiende-eeuwse menukaart zie je regelmatig de ‘’ feves de marias’’opduiken. Zomaar chic in het Frans, zo hoorde dat in de betere kringen. ‘’ Marias’’ betekend in de tuinbouwtaal : humusrijke grond, geschikt voor het jaar rond moestuinieren. Gemoestuinierd met tuinbonen werd er al vanaf de prehistorie: de oudste vondsten tot nu toe komen uit Noord-Syrie, met ruim 400 verkoolde tuinbonen uit de negende eeuw voor onze jaartelling. Dit gerecht – tuinbonen met saffraan en bier- is bijzonder kleurrijk. 
Dop je de tuinbonen dubbel, dan knalt het nog wat meer. Apart is ook de combinatie van tuinbonen met bier.’
 
Benodigdheden 4 personen:
3 kilo verse tuinbonen, of een grote pot van ca. 660 ml of een pak diepvriestuinbonen (ca. 750 gram)
1 witte boterham, in stukjes gescheurd zonder korst.
1 flinke theelepel karwijzaad (eventueel te vervangen door komijnzaad)
1 el azijn
1 blikje bier (gewoon pils) van ca. 330 ml
1 zakje saffraandraadjes zout en versgemalen peper
Bereiding
  1. Als je verse tuinbonen gebruikt, dop ze dan. Kook de bootjes gaar in water met een snufje zout. Afhankelijk van het formaat van de tuinboontjes duurt dat 7 tot 15 minuten. Giet ze af en dubbeldop ze. Wanneer je boontjes uit blik of diepvriesboontjes gebruikt, laat ze dan uitlekken of ontdooi en dubbeldop ze.
  2. Verdeel het brood in stukjes. Doe het brood met een draai peper, het karwijzaad, de azijn en 100 milliliter van het bier in een kommetje en roer er een papje van. Laar het 5 minuten staan.
  3. Doe de rest van het bier in een pan, giet er het papje bij en voeg de saffraan toe. Breng voorzichtig aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Voeg de tuinbonen toe en breng op smaak met zout.
  5. Laat het gerecht zo’n 5 minuten stoven en dien dan op bij gebraden vlees of gevogelte.
Ik deed er voor het kleuraccent nog wat gehakte peterselie over, een kruid dat men in de middeleeuwen ook al kende.