Roomboter borstplaat

Roomboter borstplaat
Ingrediënten:
500 gram witte basterdsuiker
150 ml room
40 gram roomboter
40 gram fondant (optioneel)
enkele druppels vanille extract (of andere)

Bereiding:
Leg met boter of olie ingevette vormpjes op een bakpapier op een warmtebestendige werkplank.
Doe de suiker in een hoge steelpan met een dikke bodem en roer er eventueel aroma essence (vanille extract, pepermunt olie) of smaakpoeder door (oploskoffie, cacaopoeder, kokospoeder).
Giet er de room op.
Op een laag vuur aan de kook brengen en een 10 tal minuten laten doorkoken onder voortdurend roeren met een houten lepel zodat de vloeistof kan verdampen. Kook het mengsel zo dik totdat een druppel die van de lepel wil vallen een suikerdraad vormt.
Neem de pan van het vuur. Roer de roomboter erdoor. (indien ook fondant toegevoegd: roer tot geheel opgelost)
Heel belangrijk voor fijne borstplaat: blijf roeren totdat de dikke stroop troebel kleurt. Het kloppend roeren geeft een mooi korrelig resultaat.
Vul de vormpjes een halve centimeter hoog met het suikermengsel.
Laat een 10 tal minuten opstijven: als de bovenkant hard aanvoelt, verwijder je het bakpapier van de onderkant en leg je de vormen op hun kant.
Als het snoepgoed helemaal hard is, verwijder je de borstplaat uit de vormpjes.

Tips:
Breng de suiker met de room aan de kook tot de suikerthermometer 115°C aanwijst.
U kunt zonder suikerthermometer de juiste temperatuur testen door een kleine hoeveelheid in ijskoud water te doen. Als het tot een kneedbaar balletje gevormd kan worden, is het goed.
In een goedgesloten trommel is borstplaat weken houdbaar. Doe bakpapier tussen de lagen om aaneenplakken te voorkomen.