Westmalle stoofkip uit de Dutch Oven

Westmalle stoofkip uit de Dutch Oven
Belgisch bier is hier echt de smaakmaker, een gewoon pilsje geeft niet dezelfde smaak.
Het meest verrassend is de prei. Snijd hem vooral niet klein maar echt heel laten en in stukken van 4 cm lengte snijden. De prei smaakt op die manier mogelijk nog lekkerder dan de kip.
Nodig:
  • 12 kippenpoten of 24 drumsticks
  • (olijf) olie om in te bakken
  • 6 uien in ringen
  • 1 bol knoflook in plakjes
  • 15 EL bloem om te binden
  • 3 Westmalle dubbel of ander bruin bier
  • 0,75 L kippenbouillon
  • 0,75 L room
  • 4 dunne preien, gewassen en in stukken van 4 cm
  • 6 takjes rozemarijn
  • 9 takjes tijm
  • 2 KG krieltjes, gehalveerd
Bereiding
  • Kruid de kip met zout en peper en bak ze op de bodem van de Dutch oven mooi goud bruin.
  • Haal de kip uit de pan en fruit de ui en de knoflook tot de ui mooi glazig is
  • Blus al roerende af met het bier en voeg de bouillon en de room toe en breng het geheel aan de kook.
  • Leg nu de kip terug in de pan en doe de prei, rozemarijn en de tijm erbij.
  • Stoof het geheel minimaal in 60 minuten.
  • Voeg 30 minuten voor je gaat serveren de aardappelen toe en stoof deze mee.
  • Bind de saus met bloem, voorkom klonten door  een paar lepels met nat uit de pan te scheppen en daar al roeren de bloem aan toe te voegen tot je een dikte krijgt die doet denken aan yoghurt, schep het dan terug in de pan en roer het door het geheel. Laat de bloem even meekoken en herhaal het tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Bind de saus niet te vroeg, zodra je de saus bind brand hij makkelijker aan.