Sous-vide bereide zalmfilet met truffelolie, knolselderij puree en krokante rijstnoedels
Ingrediënten voor 4 personen:
Zalmfilet zonder vel 4 x 100 gram
Truffelolie 20 + 10 ml
Olijfolie 40 + 10 ml.
Knolselderij 300 gram
Dragon, gehakt 1 eetlepel
knoflook 1 teentje
kastanjechampignon 60 gram
nootmuskaat snufje
Rijstnoedels rauw 30 gram
Frituurolie 500 ml.
Citroen 1
Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
Stap 1:
· Verwarm het sous vide bad tot exact 50°C.
· Maak de zalm schoon en verwijder het vel. Bestrooi met peper en zout en plaats ze in een passende vacuümzak.
· Giet er per portie zalm 10 ml olijfolie en 5 ml. truffelolie bij en trek vacuüm.
· Plaats tot gebruik in de koeling.
Stap 2:
· Gaar de zalm 13 minuten. De zalm heeft nu het perfecte punt van gaarheid.
· Snij de zak open en haal de zalm eruit.
Bereidingswijze als je het krijgt en geen sous-vide apparaat hebt:
· Breng in een pan water aan de kook als het kookt zet je de warmtebron uit en doe de zalm erin en laat 10 -15 minuten hierin garen.
Stap 3:
· Kook de knolselderij in 25 minuten gaar met de knoflook en maak er een mooie puree van met het zalmvocht en maak af met nootmuskaat, peper en zout.
· Roer als laatste de dragon erdoor.
Stap 4:
· Snij de kastanjechampignons in fijne schijfjes en meng met 10 ml. truffelolie. De champignons blijven rauw
Stap 5:
· Verhit de frituurolie en frituur de rijstnoedels kort, ze gaan poppen, net als popcorn. Haal ze direct uit het vet en bestrooi met wat zout en leg op keukenpapier.
Stap 6:
· Leg nu op bord knolselderijpuree, hierop stuk zalm, enkele schijfjes rauwe kastanjechampignon eromheen, toef rijstnoedels erop en dan garneren met citroenrasp en enkele druppels olijfolie.