Dutch Oven

Sucadelappen in de lodgepan

BBQ saus en frisse koolsalade

Zalm in de Dutch Oven

Bavette op houtskool

Dutch oven


Starten met Dutch Ovens
 
De Dutch Oven laat je nog meer genieten van het buitenleven. Maar ook door de sfeer van het samen koken werkt het voor velen verslavend. Lekker rond een knisperend vuurtje met wat warms uit de Dutch Oven…
 
Wat is een Dutch Oven
De meeste mensen denken bij een Dutch Oven aan een braadpan voor in de oven. Maar met een Dutch Oven kun je veel meer, door de bouw is hij geschikt om outdoor boven een vuur te koken. Daarnaast is er nog een methode dat is met briketten waardoor de Dutch Oven als een volwaardige oven kan functioneren. Hierbij plaats je de gloeiende briketten onder en op de Dutch Oven en kun je er werkelijk alles in bereiden wat je ook in de oven zou doen zoals brood, taart, pizza en noem maar op.
De Dutch Oven is gemaakt van Gietijzer. Het heeft een vlakke bodem met drie pootjes om er briketten onder te kunnen leggen. De deksel is gemaakt met een opstaande rand om de brikketten op de deksel te kunnen leggen, De Dutch Oven heeft een hengsel om boven het vuur te kunnen hangen of te verplaatsen wanneer deze heet is.
 
Waarom een gietijzeren Dutch Oven
 
Er is een reden waarom mensen graag koken in pannen gemaakt van gietijzer. Eten gekookt in gietijzer smaakt gewoon rijker... en gietijzer kookt gewoon beter. Bij regelmatig gebruik zal er op uw gietijzeren Dutch Oven een zogenoemde "patina" laag ontstaan. Deze laag ontstaat doordat in de gietijzeren Dutch Oven / pan kleine poriën zitten en door het gebruik van oliën en aroma’s zullen deze worden opgenomen in de poriën en worden vrijgegeven iedere keer dat u kookt. Dit zorgt ook voor een non-stick oppervlak en beschermt het tegen invloeden van buitenaf.
Gietijzer is een duurzaam metaal en verdeelt de warmte beter dan andere metalen en houdt die warmte vervolgens vast zodat de kook temperatuur stabiel blijft. Bijvoorbeeld, wanneer de gietijzeren pan de juiste baktemperatuur heeft bereikt, leg je een biefstuk in de pan hierbij zorgt het gietijzeren ervoor dat je biefstuk snel dicht schroeit. Dit houdt de sappen en de smaak in het vlees. Deze eigenschappen maken gietijzeren pannen een essentieel onderdeel voor goede chef-koks en huis keukens.
 
Dutch Oven in combinatie met een tripod
 
Een Tripod is een driepotige standaard waaraan de Dutch Oven boven het “vuur” gehangen kan worden. Deze kun je dan doormiddel van schakels hoger of lager boven het gloeiend vuurtje kunt hangen. Maak hierbij een vuurtje waaruit een gloeiende massa ontstaat, dit geeft ruim voldoende hitte om te kunnen koken. Plaats hierover de tripod met Dutch Oven en geniet van het buitenleven! Ga je met vlammen in de weer dan wordt de Dutch Oven al snel te warm, en verbrand het voedsel.
 
Dutch Oven in gebruik met briketten
 
Bij het gebruik van briketten kun je zeer goed bepalen hoe heet de Dutch Oven wordt en is het hierdoor ook mogelijk om hem als een echte oven te gebruiken. Hierdoor kun je er veel verschillende gerechten in bereiden zoals ovenschotels, taarten, broden, stoofschotels enz..
Bij het gebruik van brikketten maak je voor de bodem warmte een cirkel en plaats je hier de Dutch Oven op. Voor de deksel maak je een cirkel aan de rand van de deksel en een kleine cirkel in het midden van de deksel. Plaats bij de bodem nooit brikketten in het midden hierdoor wordt hij in het midden te warm!
 
Inspiratie recepten met de Dutch Oven

http://www.mimikokenentafelen.nl/inspiratie/westmalle-stoofkip-uit-de-dutch-oven
http://www.mimikokenentafelen.nl/inspiratie/gevuld-brood-uit-de-dutch-oven
http://www.mimikokenentafelen.nl/inspiratie/ananas-broodpudding-met-ananassaus-uit-de-dutch-oven
 
Kooktechnieken met briketten
 
Roosteren; de hitte moet gelijkmatig van de onder en bovenkant komen, verdeel de briketten met een verhouding van 1 staat tot 1.
Bakken; meestal wordt minder hitte gebruikt van de onderkant en meer van de bovenkant, verdeel de briketten met een verhouding van 1 staat tot 3.
Koken en frituren; hierbij komt alle hitte van de onderkant, plaats alle briketten onder de Dutch Oven.
Sudderen en stoven; de meeste hitte komt van de onderkant, verdeel de briketten met een verhouding van 4 staat tot 1.

Tabel om te bepalen hoeveel briketten je nodig hebt voor de juiste temperatuur in de Dutch Oven
 
Dutch Oven maat Aantal briketten Temperatuur        
    175°C 190°C 205°C 220°C 230°C
Temperaturen zijn indicatief en kunnen variëren naar gelang het merk/soort briketten.            
10" Totaal 16 17 18 19 20
  Deksel 11 11 12 13 14
  Onder 5 6 6 6 6
12" Totaal 21 23 25 27 29
  Deksel 14 16 17 18 19
  Onder 7 7 8 9 10
14" Totaal 32 34 36 38 40
  Deksel 21 22 24 25 26
  Onder 11 12 12 13 14
Bij twijfel beter rustig aan beginnen, met minder briketten, dan een aangebakken pan. Hitte toevoegen kan altijd maar als het aangebakken is dan is het te laat.